Yüzölçümü: 3.100 km2

Rakım: 850 m

Şehir merkezine uzaklığı:78 km

POLATLI

M.Ö. 3.000 yılı civarında kurulmuştur. Yerleşim merkezi bugünkü yerinde değil, tarihi Gordion kenti ve çevresinde idi. Toprakları Hitit ve Frig uygarlıklarının, Pers İmparatorluğunun, Büyük İskender’in, Roma ve Bizans imparatorluklarının yönetiminde kalmıştır. Bölge 1516 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı İmparatorluğunun topraklarına katılmıştır. Bu ilçenin Kurtuluş Savaşımızda önemli bir yeri vardır. Sakarya Savaşları ilçenin Çekirdeksiz, İğciler, İnler, Toydemir köyleri civarında yapılmış, Atatürk bu savaşları ilçenin Alagöz köyünde kurulan karargahından yönetmiştir. Bu günlerin anısını yaşatmak için karargah olarak kullanılan bu ev bir müze haline getirilmiştir.

Ankara’yı ele geçirmek isteyen Yunan kuvvetleri Polatlı sınırına kadar gelmiş, ancak; Sakarya Savaşında yenilerek geri çekilmek zorunda kalmıştır. Türk kuvvetlerinin Başkomutanlık karargahı Alagöz köyünden Polatlı’ya taşınmıştır.

Bugünkü Polatlı ilçesinin 20 km kuzeybatısında yer alan Yassıhöyük köyü ve çevresi bölgede gerçek bir tarih başlangıcı sayılabilir.

Sakarya nehrinin Porsuk ırmağı ile birleştiği yerin biraz ötesinde Frig uygarlığının başkenti olan Gordion kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bu kent, Büyük İskender’in Anadolu toprağını zaptı sürecinde 333–334 yılları arasında askerleriyle konakladığı şehirdir. Bu çevrede 86 adet tümülüs, kral mezarı ve kalıntıları ile ilçe merkezinde tümülüs ve şehir kalıntıları bulunmaktadır.

13. y.y. ilk yarısında Menteşeoğulları Beyliğinden bazı aşiretlerin ilçeye geldiği ve Menteşe ile eski Polatlı köyleri civarlarına yerleştikleri tespit edilmiştir. Polat kelimesinin Fars dilinde karşılığı Pulat olup, “çevik, kuvvetli“ anlamına gelir.

Frig krallığının başkenti olan Gordion kenti yapılan kazılar sonucu bulunmuştur. Günümüzde Polatlı ilçesinin en çok turist çeken ören yeridir. Tarihte kulakları ile ün yapmış Kral Midas’ın mezarı buradadır.

Polatlı ilçesinin 15 km güneyinde yer alan Karahamzalı köyünde Bizans döneminden kaldığı söylenen ve halk arasında Uyuz Hamamı diye tanımlanan bir hamam kalıntısına rastlanmıştır.

Galeri